Druk nr 187

29 lipca 2002 r.

SENAT

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

V KADENCJA

MARSZAŁEK SEJMU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Pan
Longin PASTUSIAK
MARSZAŁEK SENATU
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Zgodnie z art. 121 ust. 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej mam zaszczyt przekazać Panu Marszałkowi do rozpatrzenia przez Senat uchwaloną przez Sejm Rzeczypospolitej Polskiej na 27. posiedzeniu w dniu 27 lipca 2002 r. ustawę o organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych.

Z poważaniem

(-) Marek Borowski


USTAWA

z dnia 26 lipca 2002 r.

o organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych

 

Art. 1.

Ustawa określa zakres zadań oraz właściwość jednostek organizacyjnych i organów w sprawach związanych z udzielaniem pomocy finansowej dla producentów oraz przetwórców owoców i warzyw, w tym zasady prowadzenia rejestru przetwórców i grup producentów owoców i warzyw wytwarzających przetwory oraz tryb przeprowadzania kontroli dotyczących zasadności wpisu do tego rejestru i wypłacania pomocy finansowej, w zakresie organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych uregulowanym w przepisach Unii Europejskiej.

 

Art. 2.

W sprawach związanych z udzielaniem pomocy finansowej dla producentów lub przetwórców owoców i warzyw, o której mowa w art. 1, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, zwana dalej "Agencją", w szczególności:

1) prowadzi rejestr:

a) przetwórców, którymi są przedsiębiorcy wytwarzający przetwory owocowe i warzywne, wymienione w załączniku do ustawy, zwane dalej "przetworami",

b) grup producentów owoców lub warzyw wpisanych do rejestru grup uznanych lub wstępnie uznanych, wytwarzających przetwory

- zwany dalej "rejestrem",

2) przyjmuje i dokonuje weryfikacji wniosków o wypłacenie pomocy finansowej oraz realizuje wypłatę środków finansowych w ramach tej pomocy,

3) przeprowadza kontrole w zakresie zasadności:

a) wpisu do rejestru,

b) wypłacania środków w ramach pomocy finansowej,

4) podejmuje działania w celu uzyskania zwrotu nienależnie wypłaconych środków w ramach pomocy finansowej,

5) stosuje sankcje przewidziane w przepisach Unii Europejskiej.

 

Art. 3.

1. Przetwórcę oraz grupę producentów owoców i warzyw wytwarzającą przetwory, zwaną dalej "grupą producentów", wpisuje się do rejestru na ich wniosek, jeżeli:

1) nie zalegają z podatkami stanowiącymi dochód budżetu państwa ani składkami na ubezpieczenia społeczne, a także nie jest wobec nich prowadzone postępowanie egzekucyjne lub upadłościowe,

2) osoby kierujące działalnością przetwórcy lub grupy producentów nie zostały skazane prawomocnym orzeczeniem za przestępstwa przeciwko wiarygodności dokumentów i mieniu,

3) posiadają środki produkcji niezbędne do wytwarzania przetworów.

2. Wniosek, o którym mowa w ust. 1:

1) składa się do dyrektora oddziału regionalnego Agencji właściwego ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę przetwórcy albo grupy producentów, w terminie do dnia 30 września roku poprzedzającego rok, w  którym ma być rozpoczęte wytwarzanie przetworów,

2) zawiera:

a) oznaczenie wnioskodawcy z podaniem imienia i nazwiska, miejsca zamieszkania i adresu albo nazwy, siedziby i adresu,

b) numer wnioskodawcy w rejestrze przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego,

c) określenie rodzaju wykonywanej działalności z wyszczególnieniem wytwarzanych przetworów.

3. Do wniosku dołącza się:

1) odpis z Krajowego Rejestru Sądowego,

2) zaświadczenie właściwego urzędu skarbowego o niezaleganiu z podatkami stanowiącymi dochód budżetu państwa,

3) zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych o niezaleganiu ze składkami na ubezpieczenia społeczne,

4) oświadczenie wnioskodawcy, że nie jest prowadzone wobec niego postępowanie egzekucyjne lub upadłościowe,

5) oświadczenia osób kierujących działalnością wnioskodawcy o niekaralności za przestępstwa, o których mowa w ust. 1 pkt 2.

 

Art. 4.

1. Rejestr jest jawny i zawiera w szczególności:

1) oznaczenie przetwórcy lub grupy producentów, z podaniem imienia i nazwiska, miejsca zamieszkania i adresu albo nazwy, siedziby i adresu,

2) numer przetwórcy w rejestrze przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego,

3) określenie rodzaju wykonywanej działalności z wyszczególnieniem wytwarzanych przetworów.

2. Przetwórca i grupa producentów są obowiązani do informowania Prezesa
Agencji o każdej zmianie danych, o których mowa w ust. 1, w terminie 7 dni od dnia
zaistnienia tych zmian.

3. Prezes Agencji, w terminie do dnia 31 grudnia każdego roku, ogłasza, w dzienniku urzędowym ministra właściwego do spraw rynków rolnych, listę przetwórców i grup producentów wpisanych do rejestru, z podaniem imion i nazwisk, miejsc zamieszkania i adresów albo nazw, siedzib i adresów, oraz wytwarzanych przez nich przetworów.

 

Art. 5.

1. Dyrektor oddziału regionalnego Agencji, właściwego ze względu na siedzibę przetwórcy lub grupy producentów, wydaje decyzje administracyjne w sprawach:

1) wypłaty środków finansowych w ramach pomocy finansowej przysługującej na podstawie przepisów Unii Europejskiej,

2) wpisu do rejestru,

3) skreślenia z rejestru,

4) sankcji wobec przetwórców lub grup producentów, przewidzianych w przepisach Unii Europejskiej.

2. Od decyzji dyrektora oddziału regionalnego Agencji, o których mowa w ust. 1, przysługuje odwołanie do Prezesa Agencji.

 

Art. 6.

1. Agencja przeprowadza kontrole, o których mowa w art. 2 pkt 3, zgodnie z przyjętym i zatwierdzonym przez Prezesa Agencji planem kontroli.

2. Kontrole, o których mowa w ust. 1, na zlecenie Agencji może przeprowadzać Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych.

3. Imienne upoważnienie do przeprowadzenia kontroli wydaje Prezes Agencji albo dyrektor oddziału regionalnego Agencji, a w przypadku kontroli przeprowadzanej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych - Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych lub wojewódzcy inspektorzy jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

4. Upoważnienie, o którym mowa w ust. 3, zawiera wskazanie osoby upoważnionej do przeprowadzenia kontroli, miejsce i zakres kontroli oraz podstawę prawną do jej przeprowadzenia.

5. Osoba przeprowadzająca kontrolę, przed jej rozpoczęciem, jest obowiązana okazać kontrolowanemu podmiotowi imienne upoważnienie do przeprowadzenia kontroli.

6. Osoby upoważnione do przeprowadzenia kontroli mają prawo do:

1) wstępu na grunty i do obiektów związanych z wytwarzaniem oraz przetwarzaniem owoców i warzyw użytych do wytworzenia przetworów,

2) żądania pisemnych lub ustnych informacji związanych z przedmiotem kontroli,

3) wglądu do wszystkich dokumentów związanych z przedmiotem kontroli, sporządzania z nich odpisów, wyciągów lub kserokopii oraz zabezpieczania tych dokumentów.

 

Art. 7.

1. Agencja pozyskuje, gromadzi i opracowuje dane oraz sporządza na ich podstawie informacje w zakresie rynku przetworów owocowych i warzywnych, określone w przepisach Unii Europejskiej, i przekazuje je ministrowi właściwemu do spraw rynków rolnych.

2. Minister właściwy do spraw rynków rolnych przekazuje Komisji Europejskiej informacje uzyskane od Agencji.

 

Art. 8.

1. Przepisy art. 1, art. 2 pkt 2, pkt 3 lit. b), pkt 4 i 5, art. 5 ust. 1 pkt 1, 3 i 4 oraz art. 6 w zakresie przeprowadzania kontroli co do zasadności wypłacania środków w ramach pomocy finansowej oraz art. 7 ust. 2 stosuje się z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.

2. Ustawa wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.

 

MARSZAŁEK SEJMU

Marek Borowski


Załącznik do ustawy
z dnia 27 lipca 2002 r. (poz ....)

 

Wykaz przetworów objętych organizacją rynku przetworów

owocowych i warzywnych

Kod PCN

Opis

ex 0710 80 70

Pomidory bez skóry, całe(1) lub w kawałkach (2), mrożone

ex 0712 90 30

Płatki pomidorowe (3)

2002 10 10

Pomidory bez skóry, całe(4) lub w kawałkach (5)

2002 10 90

Pomidory ze skórą, całe(6), lub w kawałkach (7)

ex 2002 90 11

Sok pomidorowy (w tym przecier pomidorowy) o zawartości suchej masy powyżej 7% ale poniżej 12%, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg (8)

ex 2002 90 19

Sok pomidorowy (w tym przecier pomidorowy) o zawartości suchej masy powyżej 7% ale poniżej 12%, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg (8)

ex 2002 90 31

Koncentrat pomidorowy (9)

ex 2002 90 39

 

ex 2002 90 91

 

ex 2002 90 99

 

ex 2008 40 51

Gruszki Williamsa i Rocha w syropie lub naturalnym soku owocowym (10)

ex 2008 40 59

 

ex 2008 40 71

 

ex 2008 40 79

 

ex 2008 40 91

 

ex 2008 40 99

 

ex 2008 70 61

Brzoskwinie w syropie lub naturalnym soku owocowym (11)

ex 2008 70 69

 

ex 2008 70 71

 

ex 2008 70 79

 

ex 2008 70 92

 

ex 2008 70 94

 

ex 2008 70 99

 

ex 2008 92

Mieszanka owocowa z brzoskwiniami lub gruszkami Williamsa i Rocha (12)

2009 50

Sok pomidorowy (8)

OBJAŚNIENIA:

 

1) pomidory odmian podłużnych, całe, szybko mrożone, obrane ze skórki, zapakowane w odpowiednie opakowania, oznaczone kodem PCN - ex 0710 80 70; przy czym nie mniej niż 90% (po rozmrożeniu) wagi netto tego przetworu powinny stanowić pomidory całe, bez uszkodzeń w sposób istotny zmieniających ich wygląd,

2) części obranych ze skórki, szybko mrożonych pomidorów odmian podłużnych albo okrągłych, które są równie łatwo obierane ze skórki jak odmiany podłużne, mrożone, zapakowane w odpowiednie opakowania i oznaczone kodem PCN - ex 0 710 80 70,

3) płatki otrzymane z suszonych pomidorów pociętych na płatki albo małe kostki, opakowane w odpowiednie opakowania i oznaczone kodem ex 0712 90 30,

4) pomidory odmian podłużnych całe, obrane ze skórki, poddane działaniu wysokiej temperatury, zapakowane hermetycznie, oznaczone kodem PCN - ex 2002 10 10; nie mniej niż 65% wagi tego przetworu po osuszeniu składa się z całych pomidorów, bez uszkodzeń w sposób istotny zmieniających ich wygląd,

5) obrane ze skórki pomidory odmian podłużnych lub okrągłych, obierających się ze skórki tak łatwo jak odmiany podłużne, w częściach lub częściowo zgniecione, konserwowane, poddane działaniu wysokiej temperatury, zapakowane w hermetyczne opakowania, oznaczone kodem PCN - ex 2002 10 10,

6) pomidory odmian podłużnych albo okrągłych, całe, nie obrane, poddane działaniu wysokiej temperatury, konserwowane, zapakowane w hermetyczne opakowania, lekko solone (pomidory w solance) lub w pomidorowym puree (pomidory w puree lub w soku); przy czym nie mniej niż 65% wagi osuszonych pomidorów powinny stanowić pomidory bez uszkodzeń, w sposób istotny zmieniających ich wygląd, oznaczone kodem PCN - ex 2002 10 90,

7) pomidory odmian podłużnych lub okrągłych, ze skórką, w cząstkach albo częściowo zgniecione, konserwowane, lekko przefiltrowane, lekko skoncentrowane lub nie, opakowane hermetycznie, o zawartości suchej masy 4,5 - 14%, oznaczone kodem PCN - ex 2002 10 90,

8) sok otrzymany bezpośrednio ze świeżych pomidorów filtrowanych bez skórki, pestek oraz innych części stałych, z zawartością suchej masy po koncentracji nie mniejszą niż 12%, opakowany hermetycznie i oznaczony kodami PCN - ex 2002 90 11, ex 2002 90 19, 2009 50 10 oraz 2009 50 90; jeżeli zawartość suchej masy wynosi przynajmniej 7%, to zawartość skórki i pestek może stanowić do 4% wagi produktu,

9) produkt otrzymany przez koncentrację soku pomidorowego, opakowany w odpowiednie opakowania, o zawartości suchej masy 12% lub więcej oraz oznaczony kodami PCN - ex 2002 90 31, ex 2002 90 39, ex 2002 90 91 oraz ex 2002 90 99; koncentrat o zawartości suchej masy nie większej niż 18% lub 18 - 24% może zawierać odpowiednio nie więcej niż 4 do 7% wagi produktu skórek i pestek,

10) gruszki odmiany Williamsa lub Rocha całe lub w kawałkach, bez skórki, poddane działaniu wysokiej temperatury, zapakowane w hermetyczne opakowania, przykryte warstwą syropu z cukru albo naturalnego soku owocowego, oznaczone kodami: PCN - ex 2008 40 51, ex 2008 40 59, ex 2008 40 71, ex 2008 40 79, ex 2008 40 91 oraz ex 2008 40 99,

11) całe brzoskwinie lub ich cząstki, bez skórki, poddane działaniu wysokiej temperatury, zapakowane w hermetyczne opakowania, przykryte warstwą syropu z cukru albo naturalnego soku owocowego, oznaczone kodami: PCN - ex 2008 70 61, ex 2008 70 69, ex 2008 70 71, ex 2008 70 79, ex 2008 70 92, ex 2008 70 94 oraz ex 2008 70 99,

12) mieszanka owocowa - przetwór wyprodukowany bezpośrednio ze świeżych owoców całych lub w kawałkach, bez skórki, poddanych działaniu wysokiej temperatury, przykrytych warstwą płynu, składającego się z syropu, z cukru lub naturalnego soku owocowego, zapakowanych w hermetycznie zamknięte opakowania, w którym masa netto brzoskwiń lub gruszek odmian Williamsa lub Rocha wynosi co najmniej 60% całkowitej osuszonej masy netto mieszanki, wytworzony bezpośrednio ze świeżych brzoskwiń lub gruszek odmian Williamsa lub Rocha.