Druk nr 559 B

18 grudnia 2003 r.

SENAT

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

V KADENCJA

SPRAWOZDANIE

KOMISJI ROLNICTWA I ROZWOJU WSI

o uchwalonej przez Sejm w dniu 11 grudnia 2003 r.

ustawie o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina

Marszałek Senatu dnia 12 grudnia 2003 r. skierował ustawę do Komisji.

Po rozpatrzeniu ustawy na posiedzeniu w dniu 18 grudnia 2003 r.

- Komisja wnosi:

Wysoki Senat uchwalić raczy załączony projekt uchwały.

Zastępca Przewodniczącego Komisji

Rolnictwa i Rozwoju Wsi

(-) Janusz Lorenz


p r o j e k t

U C H W A Ł A

SENATU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

z dnia

w sprawie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina

Senat, po rozpatrzeniu uchwalonej przez Sejm na posiedzeniu w dniu 11 grudnia 2003 r. ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, wprowadza do jej tekstu następujące poprawki:

1)

w art. 1 w ust. 1 wyrazy "zasady wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich oraz obrotu tymi wyrobami" zastępuje się wyrazami "zasady wyrobu fermentowanych napojów winiarskich oraz obrotu wyrobami winiarskimi";

2)

w art. 1 w ust. 1 skreśla się wyrazy ", w tym wyrobu lub rozlewu wina gronowego uzyskanego z winogron pochodzących z upraw własnych,";

3)

w art. 2 pkt 8 otrzymuje brzmienie:

"8) dokwaszanie - czynność technologiczną stosowną w celu zmiany kwasowości fermentowanego napoju winiarskiego;";

4)

w art. 3:

a) pkt 2 otrzymuje brzmienie:

"2) wyroby winiarskie gronowe, w tym:

a) określone w przepisach Unii Europejskiej w sprawie wspólnej organizacji rynku wina:

- wina gronowe,

- wina gronowe musujące lub półmusujące,

- wina gronowe musujące gazowane lub półmusujące gazowane,

- wina gronowe likierowe,

b) określone w przepisach Unii Europejskiej ustanawiających ogólne zasady definicji, opisu i prezentacji win aromatyzowanych, aromatyzowanych napojów winopochodnych i aromatyzowanych koktajli winopodobnych:

- aromatyzowane wina gronowe,

- aromatyzowane napoje winopochodne gronowe,

- aromatyzowane koktajle winopodobne gronowe.",

b) skreśla się pkt 3;

5)

tytuł rozdziału 2 otrzymuje brzmienie:

"Wyrób fermentowanych napojów winiarskich oraz obrót wyrobami winiarskimi";

6)

w art. 18 w ust. 2 w pkt 3 po wyrazach "komendanta powiatowego" dodaje się wyraz "(miejskiego)";

7)

w art. 24 w ust. 2 skreśla się wyrazy ", oraz zgodności informacji, o których mowa w art. 26, ze stanem faktycznym";

8)

w art. 26 w ust. 1 w pkt 2 przed wyrazem "rodzajach" dodaje się wyrazy "ilości i";

9)

w art. 26 po ust. 2 dodaje się ust. 2a w brzmieniu:

"2a. Dyrektor oddziału regionalnego Agencji, właściwy ze względu na miejsce prowadzenia uprawy winorośli albo ze względu na miejsce wykonywania działalności gospodarczej, dokonuje kontroli w zakresie zgodności ze stanem faktycznym informacji, o których mowa odpowiednio w ust. 1 i 2.";

10)

art. 31 otrzymuje brzmienie:

"Art. 31. Kto:

1) wyrabia fermentowany napój winiarski niezgodnie z wymaganiami określonymi w art. 5 - 13,

2) wprowadza do obrotu wyrób winiarski niezgodnie z wymaganiami określonymi w art. 14

- podlega grzywnie.".